torstai 10. joulukuuta 2015

Mikä on kunta ?

Moikka :)


Saimme koulusta tehtävän tutusta kuntaan. Tämä saatta olla joillekin tylsä aihe, mutta kirjoitan nyt kumminkin kunnasta. Kunta on alue, jolla on itsehallinta Suomessa. Itsehallinta on sitä, että kunnilla on oikeus päättää omista asioista. Joka mahdollistaa sen, että asioita voidaan/saadaan tehdä erillailla eri kunnissa. Mutta älkää luulko, että itsehallinta kunnat saavat päättää ihan kaikesta, koska kuntien tehtävä määritellään laissa, ja kunnilla on tietenkin velvollisuus järjestää kuntalasille palveluita, kuten maksuton perusopetus. Mutta kunnilla on oikeus kuitenkin päättää miten ne palvelut järjestävät.
Kunnan asukkaat voivat äänestää joka neljäs vuosi kuntavaaleissa, jossa valitaan kunnnanvaltuutetut.


Onko kuntien itsehallinto hyvä asia ?


Minun mielestä on hyvä asia, koska paikallisista asioista päätetään mahdollisimman lähellä kuntalaisia, joihin päätökset vaikuttavat. Tällöin kuntalaisilla on helpompi vaikuttaa heitä koskevaan päätöksentekoon.


          Itsehallinta pähkinänkuoressa

  • Kunnan asukkailla on oikeus päättää oman alueen asioista.
  • Ylintä valtaa kayttää kunnassa kunnanvaltuusto, jonka jäsenet kunnan asukkaat valitsevat kuntavaaleissa.
  • Kunnalla on oikeus päättää millä tavoin järjestää lain vaatimat palvelut.
  • Kunnulla on verotus oikeus.


Päätäksenteko kunnassa


          Kunnanvaltuusto

Kunnan mukaan ylintä päätösvaltaa käyttää kunnanvaltuusto. Valtuutetut ja varavaltuutetut valitaan joka neljäs vuosi järjestettävissä kuntavaaleissa. Valtuusto vastaa kunnan toiminnasta ja taloudesta. Ja muun muassa hyväksyy kunnan talousarvion, eli päättää siitä, mihin rahat kunnassa käytetään. Ja myös tekee päätökset kaikki lain mainituissa, tärkeissä asioissa. Kunnanvaltuutettujen määrä riippuu kunnan asukasluvusta.

          Kunnanhallitus

Kunnanvaltuuston ohella toinen merkittävä vallankäyttäjä kunnassa on kunnanhallitus. Kunnanhallitus valmistelee päätettävät asiat kunnanvaltuustolle ja huolehtii kunnanvaltuuston tekemien päätösten toimeenpanosta. Ja kunnanhallituksen vastulla on myös huolehtia kunnan hallinnosta. Myös valvoo kunnan etuja ja käyttää puhevaltaa kunnan puolesta.

          Kunnanjohtaja

Kunnanjohtaja kuuluu olla jokaisessa kunnassa. Kunnanjohtaja nimitetään virkaan, mikä tarkoittaa, että hän hoitaa kunnanjohtajan tehtävää kokopäiväisesti ja saa työstään palkkaa. Kunnanjohtajan tehtäviä on muun muassa johtaa hallitusta, taloudenhoitamista ja kunnan muuta toimintaa yhteistyössä kunnanhallituksen kanssa. 

          Lautakunnat                                                                             

Kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen lisäksi kunnissa toimii myös lautakuntia, jotka hoitavat ainoastaan tiettyjä toimialoja koskevia tehtäviä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunta vastaa ainoastaan sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvistä tehtävistä. Lautakunnat eivät ole kunnissa pakollisia, lukuun ottamatta tarkastuslautakuntaa. Lautakuntien määrästä ja lautakuntien jäsenten nimittämisestä vastaa kunnanvaltuusto.

          Luottamusmiehet ja viranhaltijat

Kunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää kunnan asukkaiden valitsema kunnanvaltuusto. Kunnanvaltuutetut ovat luottamushenkilöitä. Tämä tarkoittaa, että valtuutetut hoitavat luottamustehtäväänsä oman palkkatyönsä ohessa. Kunnanvaltuutettu voi siis olla vaikkapa peruskoulun opettaja, joka toimii kotikuntansa valtuutettuna vapaa-ajallaan.

Kunnanvaltuuston lisäksi myös kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenet ovat luottamushenkilöitä. Heitä ei kuitenkaan valita tehtäväänsä suorissa vaaleissa, vaan kunnanvaltuuston jäsenet nimittävät heidät tehtäviinsä.
Kunta ei kuitenkaan toimi ainoastaan luottamushenkilöiden avulla. Kunnan arjen pyörittäminen, kuten palveluiden tuottaminen ja päätösten valmistelu vaatii kuntaan kokopäiväisessä palkkatyössä toimivan henkilöstön.



Luottamushenkilöitä ovat: 
  • kuntalaisten vaaleilla valitsemat kunnanvaltuutetut
  • kunnanvaltuuston valitsemat henkilöt muun muassa kunnanhallitukseen, lautakuntiin ja muihin luottamustehtäviin.
Luottamushenkilöitä eivät ole: 
  • kunnan viranhaltijat ja työntekijät, tilintarkastajat.  


Kunnan organisaatio









Mitkä on kuntalaisen oikeudet ja velvollisuudet ?


Kuntalaisen oikeudet


Vain kunnan perusjäsenellä eli asukkaalla on:
  • oikeus äänestää kotikunnan kuntavaaleissa (koskee 18 vuotta täyttäneitä kunnan asukkaita)
  • oikeus asettua ehdolle kuntavaaleissa tai toimia muissa luottamustoimissa kunnassa.
Kaikilla kunnan jäsenillä on:
  • oikeus käyttää kunnan palveluita
  • oikeus tehdä kuntalaisaloitteita
  • oikeus valittaa päätöksistä
  • oikeus saada tietoa kunnan hallinnosta
  • oikeus osallistua palveluiden kehittämiseen.


Kuntalaisen velvollisuudet


Merkittävin kuntalaisen velvollisuuksista on verojen maksaminen. Veronmaksuvelvollisuus koskee sekä kunnan asukkaita että kunnan muita jäseniä. Kunnan asukkaat ovat velvollisia vastaanottamaan heille osoitetun luottamustoimen. Käytännössä luottamustoimiin, kuten kunnanvaltuutetuiksi 
löytyy aina vapaaehtoisia.


Kunnan tehtävät:


Kunnan tehtävänä on järjestää ja tuottaa palveluita kunnan asukkaille. Esimerkiksi lasten päivähoito, peruskoulu, terveyskeskus ja jätehuolto ovat kunnan asukkailleen tarjoamia palveluita.

Kunnan tehtävät voidaan jaotella lakisääteisiin ja kunnan itselleen ottamiin tehtäviin. Lakisääteisillä tehtävillä tarkoitetaan tehtäviä, jotka on säädetty kunnan velvollisuudeksi erityislainsäädännössä. Pääosa kunnan tehtävistä perustuu lakiin. 


Sosiaali- ja terveyspalvelut

Kunnat vastaavat perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta sekä hammashuollosta. Kunnat myös huolehtivat lasten päivähoidosta, vanhustenhuollosta, vammaispalveluista sekä monista muista sosiaalihuollon tehtävistä.

Opetus- ja kulttuuripalvelut

Kunnat ylläpitävät peruskouluja, lukioita, ammattioppilaitoksia ja ammattikorkeakouluja sekä tarjoavat kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso-, liikunta- ja vapaa-ajanpalveluja.

Tekninen toimi

Kunnat ohjaavat alueensa maankäyttöä ja rakentamista. Kunnat huolehtivat vesi-, energia- ja jätehuollosta, kaduista sekä ympäristönsuojelusta.Lisäksi kunnat edistävät työllisyyttä ja muun muassa vastaanottavat maahanmuuttajia









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti